Az alábbiakban összefoglalok néhány dolgot amit jó tudni a Candidáról.
A gomba
A Candida gomba eredetileg az emésztő szervrendszerünkben, a beleinkben él, és egyfajta élesztőgomba, ami segít a táplálékok lebontásában. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és elpusztulnak a hasznos bélbaktériumok, akkor teret kap a Candida, és elszaporodik. A női nemi fertőzések esetén a nyálkahártya ph-ja és az azon élő baktériumok egyensúlya borul fel. A kétféle candidázis egyszerre is fennálhat.
Okok
A hasznos bélbaktériumok kipusztulásáért felelős lehet a gyakori antibiotikum alkalmazás, és a fogamzásgátló tabletták szedése. Ezt tetőzi a nagymennyiségű cukor és szénhidrátfogyasztás.
Pre és Probiotikumok
A hasznos bélbaktériumokat, amit probiotikumnak neveznek, vissza kell telepíteni a bélrendszerbe. A prebiotikumok pedig olyan anyagok, amik a bélbaktériumokat táplálják. Így amikor azt halljuk, hogy szedjünk pre és probiotikumot, az azt jelenti, hogy együnk olyan készítményt, ami a baktériumokat tartalmazza, és biztosítsuk nekik a megfelelő tápanyagokat, amin újra elszaporodhatnak.
Honnan szedjünk ilyeneket?
Probiotikumok: például a Normaflore nevű készítmény, és az élőflórás natúr joghurtok
Prebiotikum: a csicsóka, a csodagumó! :)
A csicsóka hatása
A csicsókát elődeink, a régi magyarok előszeretettel fogyasztottak, csak aztán valami miatt feledésbe merült. A csicsóka egy inulin nevű édes ízű, rostot tartalmaz, ami a hasznos bélbaktériumok csemegéje. Az inulint az emberi szervezet nem tudja hasznosítani, számunkra csupán ballasztanyag, és mivel rost, ezért segít a székletürítésben, és a fogyásban is. A csicsókából készítenek inulin kivonatot is, de érdemesebb magát a növényt fogyasztani, mint a feldolgozott termékeit már csak azért is, mert elnyomja az éhségérzetet.
A csicsóka fogyasztása
A csicsókát kizárólag nyersen, meghámozva rágcsáljuk, mert így minden hasznos anyag a miénk marad. Megfőzve nem túl étvágygerjesztő, és a hasznos anyagok is tönkremennek benne. Íze édes, állaga a burgonyához és a karalábéhoz hasonlítható. A nagyobb piacokon, vagy az interneten termelőtől szerezhető be. A csicsókát érdemes étkezések előtt elfogyasztani, mert csökkenti az éhségérzetet, telít, így az ételből már csak kevesebbet tudunk enni. Vacsora helyett is fogyasztható.
A növény felismerése, termesztése
A csicsóka két méter magasra nő, 5-6 cm átmérőjű, a napraforgóhoz hasonlító élénk sárga színű, de kis közepű virágokat hoz, és bokrosodik. A gumót a növény elszáradása után, folyamatosan lehet felszedni a földből, de benne is lehet hagyni egész télen. A fagyott földből nem tudjuk felszedni. Tavasszal, amikor a gumók elkezdenek kihajtani, már nem szabad fogyasztásra felszedni, meg kell várni, míg a nyár végén beérnek az új gumók. Tulajdonképpen úgy működik, mint a burgonya. Ősszel készíthetünk szárított, szeletelt csicsókát, hogy legyen mivel átvészelni a friss gumómentes időszakot.
A csicsóka egyetlen hátránya
Amikor a hasznos bélbaktériumok elkezdenek szaporodni, és lebontják a csicsókát, a bélben gáz képződik, ami többnyire szagtalan, ha nem ettünk más olyan dolgot, ami szagosíthatja, például tojást. A gázt pedig ki kell engedni, és ez bizonyos helyzetekben kellemetlenséget okoz. Ezért a csicsókát érdemes akkor enni, amikor hazaérünk, hogy az éjszaka folyamán képződő gáz még éjjel, illetve kora reggel távozhasson, amíg útnak nem indulunk.
Fogyasszuk hát előszeretettel a drága kis csicsókánkat, mert ez segít nekünk helyreállítani a bélflóránk egyensúlyát, és visszaszorítani a Candida gombát oda, ahol lennie kell!